czwartek, 4 lutego 2016

Pasta twarogowa z wędzonym łososiem








Zainspirowałam się przepisem ze portalu: Przepisownia.pl.
Lekko go zmodyfikowałam, a proporcje dostosowałam do swojego gustu.
Pasta wyszła pyszna - o delikatnej i kremowej konsystencji.
Idealnie łączy się ze świeżym pieczywem lub krakersami.
Fajnie też sprawdzi się jako farsz do naleśników.

100g chudego twarogu
50g brzuszków z wędzonego łososia (lub innej części) (*)
1/2 małej cebuli (u mnie około 6-7g)
1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego
kilka kropel soku z cytryny
pieprz

Twaróg, jogurt, cebulę, łososia i sok z cytryny - zmiksować (najlepiej blenderem) na gładką masę.
Całość doprawić pieprzem.
(Sól jest zbędna, ponieważ sam łosoś jest słony.) 

 (*) Można użyć dowolnej ryby wędzonej, ale należy pamiętać, że brzuszki z łososia mają swoją specyficzną i delikatną konsystencję.

Deska widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia".