sobota, 27 lutego 2016

Pączki z serka homogenizowanego (z cytrynową nutą)








Lubię tą wersję pączków, ponieważ ich wykonanie nie pochłania mnóstwa czasu.
Są lekkie, nie nasiąknięte tłuszczem i świetnie smakują bezpośrednio po usmażeniu - jeszcze cieplutkie.

300g serka homogenizowanego
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru cytrynowego
1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jajka roztrzepać z cukrem cytrynowym.
Dodać serek i całość ponownie wymieszać.
Masę stopniowo połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
(Masa jest gęsta i taka powinna być.)
Ciasto - za pomocą małej łyżeczki (ja użyłam łyżki do lodów) - wrzucać na rozgrzany olej.
(Warstwa oleju powinna wynosić około 4-5 cm, a jego idealna temperatura to 175 stopni. Łyżkę co jakiś czas maczać w gorącym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało.)
Pączki smażyć z obu stron - na złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są - jeszcze ciepłe!