sobota, 13 lutego 2016

(Nie) zwykłe kotlety z mortadeli



Rzadko je przyrządzam, ale miło mi się kojarzą z dzieciństwem.
Kiedyś były wielkim hitem - dziś obiektem hejtu.
Szkoda..., bo są smaczne, proste i tanie.
Dają duże pole do popisy - w kwestii dodatków.
 250g mortadeli (użyłam z papryką)
5 pieczarek
4 plastry żółtego sera
1 jajko
mąka
bułka tarta
olej
sól pieprz

 
Mortadelę pokroić w grubsze plastry i obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku (z solą i pieprzem) oraz bułce tartej.
W międzyczasie usmażyć pieczarki (pokrojone w plastry).
Kotlety smażyć z obu stron na rumiano.
Po przełożeniu na drugą stronę na każdym kotlecie położyć po odrobinie żółtego sera i kawałki pieczarek.
(Ser powinien się rozpuścić.)