niedziela, 28 lutego 2016

Musztardowe kąski/nuggetsy z kurczaka






Pyszna i prosta propozycja na smaczną przekąskę lub szybki obiad.
 Tak przygotowany kurczak doskonale pasuje do pieczywa, frytek, różnych sałatek i sosów.
Musztardowe ciasto idealnie komponuje się z soczystym mięsem.

(2 porcje)
1 pierś z kurczaka (pojedyncza, duża) (*)
przyprawa do kurczaka lub gyrosu
Ciasto:
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
sól (lub sos sojowy), pieprz
Dodatkowo:
olej

Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso natrzeć przyprawami.
Przygotować ciasto.
Jajko utrzeć z mąką, szczyptą pieprzu i soli (lub kilkoma kroplami sosu sojowego).
Dodać musztardę i czosnek (przeciśnięty przez praskę).
Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Kurczaka obtoczyć w cieście (każdy kawałek powinien być dokładnie oblepiony) i odstawić do lodówki - na około 30 minut.
Po tym czasie kąski/nuggetsy (z ciastem) usmażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron.
(Najlepiej smażyć w głębokim oleju, ale w mniejszej ilości również wyjdą smaczne.)
Mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionymi dodatkami.

(*) Można użyć filetów z udek lub skrzydełek (wtedy przekroić je na 3 części i odrzucić te najmniejsze). Ciasta (z proporcji powyżej) starczy na około 300g kurczaka.