sobota, 13 lutego 2016

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni







Jeśli lubicie orzeszki ziemne - pokochacie te babeczki.
Są pyszne i takie mocno orzechowe. 
 Posiadają mięciutkie i dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem.
Muffinki urozmaiciłam pestkami dyni - będącymi również w składzie mojego masła. 
Masło orzechowe możecie zrobić sami.

(9-10 sztuk)
170g mąki pszennej
100g cukru
100 ml mleka
5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych)
2 jajka
80g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa; z dodatkami)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
1 szczypta soli
Dodatkowo: (*)
30g orzeszków ziemnych
15-20g pestek dyni

Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem.
W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko, olej, a w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i posypać (obficie) orzeszkami oraz pestkami.
 Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

(*) Orzeszki i pestki - możecie dodać do środka ciastek - wymieszać z połączonym ciastem.