czwartek, 11 lutego 2016

Miniaturki kokosowe z ryżu jaśminowego







 W zamierzeniu miały być ciasteczka z blogu: Planeta Smaku.
Jednakże podmieniając składnik - musiałam zmodyfikować przepis.
Nie spodziewałam się, że te malutkie cudeńka będą takie pyszne.
Są miękkie (jakby placuszek, wilgotna kokosanka), z chrupiącym kokosem i obłędnym aromatem.
Idealnie nadają na smaczną przekąskę, a nawet i śniadanie.
U mnie zniknęły w ekspresowym tempie i na stałe wpiszą się do moich częstych wypieków.

 (45-50 sztuk)
1 i 1/3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego (z Lidla)
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/4 szklanki miodu lub płynnego syropu (użyłam cukru trzcinowego w płynie)
3 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Wszystkie składniki (oprócz wiórek) zmiksować (malakserem/blenderem) na gładką masę.
Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Ciasto umieścić w szprycy do kremu i wyciskać niewielkie porcje - na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
(Ciasto można też wykładać za pomocą łyżeczki. Jest dość lepkie.)
Piec (do zarumienienia) 20-25 minut w 180 stopniach.

Danie przygotowałam z produktów Lidla - Lidl azjatycki