środa, 10 lutego 2016

Kurczak w sezamie i ryż jaśminowym z marchewką i groszkiem







Przepis autorski (mój).
 Pyszna propozycja na dość szybki i zdrowy obiad.
Kurczak w połączeniu z sezamem i ryżem jaśminowym - smakuje rewelacyjnie.
Dopełnieniem całości jest marchewka z groszkiem.
Ryż jaśminowy jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.
Posiada cudowny aromat i delikatny smak, dlatego idealnie łączy się z mięsem drobiowym.

(3 porcje)
Kurczak:
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka (użyłam z czosnkiem)
2 łyżki sezamu (z Lidla)
Ryż:
120-130g ryżu jaśminowego (z Lidla)
 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*)
Dodatkowo:
masło do smażenia 
sól

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
 Mięso obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Na końcu dodać sezam, dokładnie wymieszać i ponownie chwilkę podsmażyć.
(Uważać, aby nie przypalić sezamu.)
W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem.
   Marchewkę i groszek gotować (10-15 minut) w osolonej wodzie.
Ryż dokładnie opłukać zimną wodą (aż będzie czysta) i przełożyć do garnuszka.
Ziarna zalać chłodną wodą (1 szklankę ryżu - 1,5 szklanki wody) i doprowadzić do wrzenia (bez przykrycia).
(Wody nie solę.)
Gotować (na małym ogniu) około 15-20 minut (pod przykryciem - z lekko uchyloną pokrywką.)
Odstawić na 5-10 minut, po czym przepłukać zimną wodą.
Odcedzoną marchewkę z groszkiem przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem.
Chwilkę podsmażyć, dodać ryż i wymieszać.
(Można doprawić. U mnie nie było takiej potrzeby.)

(*) Jeśli chcemy posiadać żywe i apetyczne kolory marchewki z groszkiem - najlepiej nie używać tych warzyw z puszki.

Danie przygotowałam z produktów Lidla - Lidl azjatycki

Deska widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia".