niedziela, 14 lutego 2016

Kruche ciasteczka z serka topionego












Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ciasteczkowy-potwór.pl.
Zmodyfikowałam niektóre składniki i sposób przyrządzania ciastek.
Wyszły przepyszne!
Jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę.
Są kruche i takie mocno serowe.
Podawałam je z sosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków.
Zapewniam, że podjadanie ciasteczek - niesamowicie wciąga!

(U mnie wyszło 47 sztuk)
130g mąki pszennej
100g serka topionego (dowolny smak)
60g margaryny
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przyprawy: (*)
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chili
Dodatkowo:
papryka słodka i czarnuszka do posypania

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.)
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 200 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków.

(*) Można użyć dowolnych przypraw - wg smaku.