poniedziałek, 1 lutego 2016

Kotlety mielone z piekarnika (pieczone)



 
 Tradycyjne kotlety mielone kojarzą się nam z tymi smażonymi.
 Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów.
Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej...
W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne.
Idealnie pasują do różnego rodzaju sosów, lecz ja je uwielbiam bez względu na to, czy są z dodatkami - czy bez. 
 
 300-400g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 sucha bułka namoczona w mleku
1 jajko
 3-4 łyżki startego żółtego sera
przyprawa do mięsa mielonego (Rafex)
majeranek
sól, pieprz
Dodatkowo:

bułka tarta do obtaczania 

Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić.
Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
(Naczynie można uprzednio wysmarować odrobiną masła lub plastrem boczku. Nie jest to konieczne.)
Piec około 30-35 minut w 180-190 stopniach.
W międzyczasie kotlety poobracać na drugą stronę.