poniedziałek, 15 lutego 2016

Kotlet panierowany w płatkach owsianych



 Pomysł na panierkę zaczerpnęłam (już baaaardo dawno) z jakiegoś programu telewizyjnego.
Osobiście sprawdziłam ją na różnych kotletach: z boczku, schabowych, drobiowych, a poniżej przedstawiam wersję z karkówką.
Przyznam, że jest rewelacyjna i fajnie chrupiąca.

karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób)
czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
jajko
mąka
bułka tarta + płatki owsiane (płatki owsiane 2/3 i bułka tarta 1/3) (*)
olej

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).
Każdy kawałek natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i bułce tartej połączonej z płatkami owsianymi.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu).
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)

(*) Same płatki owsiane słabo trzymają się mięsa.