czwartek, 11 lutego 2016

Karmelizowane płatki kukurydziane








Zainspirowałam się przepisem z blogu: Cukrowa Wróżka. 
I wiecie co? 
To nie do pomyślenia, ale naprawdę dooobre ciastko mogę wymienić... na te płatki.
 Są przepyszne!
Robiłam je do sernika, i to podwójną ilość.. Zabrakło i musiałam dorabiać.
Koniecznie musicie się przekonać o ich sile uzależniania!
I ten zapach...
Po prostu obłęd... a to tylko zwykłe płatki...

170g płatków kukurydzianych
100g masła (w oryginale 120g)
40g cukru
40g mleka w proszku/śmietanki do kawy
1/2 łyżeczki soli

Płatki (można lekko pokruszyć) połączyć z cukrem, mlekiem w proszku/śmietanką do kawy i solą.
Całość zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać.
(Masło całkowicie powinno pokryć płatki.)
Płatki rozsypać (równomiernie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 25 minut w 135 stopniach.
(W międzyczasie warto przemieszać.)
Blachę wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
(Płatki początkowo będą miękkie, ale po wystygnięciu - stwardnieją.)

Deska i łyżka widoczne na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia".