czwartek, 18 lutego 2016

Kanapki z piekarnika










 Prosta i idealna propozycja na śniadanie, gorącą kolację, czy zwykłą przekąskę.
Do wykonania ciepłych kanapek - zmotywowała mnie Kasia z Adamem.
W końcu muszę się zabrać za ich oryginalną wersję.
Kanapki robiłam z bułeczek oraz chleba, więc to od Was zależy jaki rodzaj pieczywa wybierzecie.
Ilość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór.

(2 kanapki)
2 bułki lub 4 kromki chleba
4 plastry wędzonego boczku (może być szynka)
1 jajko (*)
2 pieczarki
40g żółtego sera
Dodatkowo:
ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego)
 
W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach).
 Na dwóch kromkach kolejno ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser.
Kanapki przykryć pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową.
Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
Podawać na gorąco z ulubionym sosem.

 (*) Możecie wbić 1 jajko na 1 kanapkę. Moje kromki były niewielkie, więc całe jajko by wypłynęło. Delikatnie podzieliłam je na dwie kanapki.
(**) W kromkach można wyciąć otwory, które należy wyłożyć boczkiem i dalej postępować - tak jak w przepisie.