czwartek, 18 lutego 2016

Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym)









Klasyczny i delikatny gulasz z serduszek drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka, które podałam z makaronem orkiszowym.
Bardzo prosta propozycja na dość szybki obiad.
Gulasz doskonale komponuje się również z dowolną kaszą, ryżem, czy ziemniakami.

1/2 kg serduszek drobiowych
2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski)
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
olej
Zasmażka:
1-2 łyżki mąki
2-3 łyżki masła lub oleju
Dodatkowo:

 Serduszka opłukać i przełożyć do garnka.
Zagotować, zlać wodę i ponownie umyć.
Gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Ostudzić i pokroić w plasterki.
Nalać świeżej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i ponownie gotować około 20-30 min.
W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu.
Zrobić zasmażkę.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką.
Gotować - aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania.

Niektórzy robią sos z wody, w której gotowały się serduszka. Ja jednak wolę świeżą.

A tu propozycja z kaszą gryczaną.