sobota, 13 lutego 2016

Galareta wieprzowa







Galareta z nóżek wieprzowych - to już chyba klasyka.
Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem).
 Poniżej podam przykładowe proporcje, które sama osobiście zastosowałam.

 (8-10 małych salaterek)
 4 nóżki wieprzowe (średnie)
2 marchewki (duże)
1 pietruszka 
kawałek selera
 3-4 ząbki czosnku (wg gustu)
  2 liście laurowe
 4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól (do smaku)

 
Nóżki oczyścić umyć i przełożyć do garnka.
Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
 Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
 Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości.
20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek.

Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości (i rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać. 
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. 
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).