piątek, 26 lutego 2016

Czekoladowa pianka na jogurcie (serduszka)


Przepis autorski (mój).
Piankę przedstawiałam w formie deseru (klik), a tu propozycja na lekkie i puszyste serduszka.

370-400g jogurtu greckiego/naturalnego
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
1,5-2 łyżki kakao
1 łyżka kremu czekoladowego
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo (opcjonalnie) do posypania:
wiórki czekoladowe
wafelki w czekoladzie (zmiksowane)

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Resztę składników dokładnie wymieszać i połączyć z ostudzoną żelatyną.
Całość przelać do formy wyłożonej folią spożywczą.
Opcjonalnie posypać wiórkami czekolady lub inną dowolną posypką.
Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Po tym czasie piankę wyjąć z formy i pokroić na kawałki (wycinałam serduszka).