czwartek, 25 lutego 2016

Colesław (surówka)









Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty. 
(Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade - surówka z kapusty - Wikipedia).
W zależności od upodobań - kapustę można poszatkować na większe lub mniejsze kawałki.
Częstymi dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas.
Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji.
 Tak samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret.
Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny.
Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.

1/2 główki białej kapusty
1-2 marchewki 
1 cebula 
sól
Sos: (*)
1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski)
5 łyżek mleka
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego
cukier puder (do smaku)
sól, pieprz 
Dodatkowo (opcjonalnie):
świeży koperek/natka pietruszki

Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej  miski.
 Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem.
Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce.
 (Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.)

(*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji. 
Niektórzy dodają odrobinę musztardy.