piątek, 19 lutego 2016

Ciasto marchewkowe z polewą serkową







Co prawda - mam swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe, ale mimo wszystko wypróbowałam inny.
Oba są całkowicie inne.
Tamto jest bardziej wilgotne i do końca życia będzie moim ulubionym.
Tu - w smaku wyczuwa się imbirową nutę, którą można dostosować do własnego gustu.
Ciasto kusi smaczną polewą i idealnie nadaje się do kubka herbatki, czy ciepłego/zimnego mleka.

(Tortownica o średnicy 16-20 cm) (*)
 Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru/ksylitolu 
2 szklanki startej marchewki (około 800g)
125g masła roślinnego
1 jajko (całe)
1 białko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu (czubata)
1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa: (w oryginale podwójna porcja)
150g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżeczki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
starta czekolada do posypania

Jajko, białko i cukier ubić na gęstą pianę.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, imbir, cynamon, a na końcu startą (na drobnych oczkach tarki) marchew.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
(Jeśli masa jest zbyt gęsta - można dolać odrobinę mleka.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 45-60 minut (w zależności od wielkości blaszki; do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Przygotować polewę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Serek wymieszać z cukrem i połączyć z przestygniętą żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżeczkami masy.)
Ostudzone ciasto polać polewą, posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce - aby serek całkowicie stężał.
(Ostudzone ciasto wyjęłam z formy, a następnie polałam serkiem - dla efektu rozpływającej się polewy.)

(*) Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 16 cm, więc dlatego wyszło mi wysokie.