czwartek, 4 lutego 2016

Ciastka twarogowo-kokosowe z dżemem








Przepis z blogu: Sio-Smutki.
Ciasteczka smakują rewelacyjnie i co najważniejsze - są bardzo proste w przygotowaniu. 
Należą do typu tych chrupiących, idealnych do herbatki.
Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona.

(około 35 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej
180g masła (zimnego)
220g twarogu (mielonego; użyłam z kostki)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek wiórek kokosowych
Dodatkowo:
dżem/konfitura (użyłam konfitury z truskawek od Premium Rosa)

Masło posiekać z mąką.
Dodać ser (uprzednio go podusiłam) i resztę składników.
Całość zagnieść na miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i powycinać z niego kwadraty.
Na środku każdego kawałka ułożyć odrobinę dżemu/konfitury.
W każdym ciastku - mocno posklejać przeciwne rogi.
(Należy zrobić to dokładnie, aby ciasteczka nie rozklejały się podczas pieczenia.)
Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do zarumienienia) około 25 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.