czwartek, 25 lutego 2016

Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego)










Zainspirowałam się przepisem: klik.
 Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki.
Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche.
Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup.

(Max 40 sztuk)
200g serka topionego (2 sztuki)
200g mąki
125g margaryny
Dodatkowo:
1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu i w zależności od smaku serka)
20g suszonej cebulki (idealna jest z firmy SYS)
przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka)

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę.
Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut.
Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Ciasto lekko podsypywać mąką.)
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków.

(*) Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym lepiej - będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej strukturze. Grube ciastka mają miękkie wnętrze i są niedopieczone w środku.