niedziela, 10 stycznia 2016

Zupa śmietanowo-brokułowa z kurczakiem



mięso drobiowe na wywar
1 brokuł (świeży lub niecałe opakowanie mrożonego)
4-5 ziemniaków
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie)
natka pietruszki
2 listki laurowe
100 ml śmietany 30%
50 ml śmietany 18%
sól, pieprz
 
Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem liści laurowych i odrobiny soli.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora).
 W międzyczasie oddzielić mięso od kości.
Około 10-15 minut przed końcem gotowania wrzucić oczyszczone różyczki brokuła i mięsko.
Na końcu wsypać prażoną cebulkę, natkę pietruszki i wlać obie śmietany (rozmieszane z odrobiną wody).
Doprawić do smaku.