środa, 13 stycznia 2016

Zupa pieczarkowa (pieczarki smażone)



 
Zupa jest pyszna i niezwykle aromatyczna.
Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony.
Wszystko zależy od naszego gustu i w obu przypadkach smakuje rewelacyjnie.

30-40 dag pieczarek
1 duża cebula
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
6 cm pora
3 czubate łyżki śmietany 18% / 100g serka topionego
2 listki laurowe
2-3 łyżki masła
natka pietruszki
prażona cebulka (opcjonalnie)
sól, pieprz
 
Ugotować wywar mięsny (z listkami laurowymi i solą).
Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa.
Całość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać pieczarki z cebulą.
Zupę zabielić śmietaną lub rozpuścić w niej serek topiony.
Posypać posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie prażoną cebulką.
Doprawić do smaku.