środa, 6 stycznia 2016

Zupa jarzynowa z kaszą kuskus




 
Do zagęszczania zupy kaszką kuskus zainspirowała mnie Asia K. 
Uwielbiam ten sposób i często stosuję. 
Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*).

mięso na wywar (użyłam drobiowego)

20 dag brukselki
3-4 ziemniaki
1/2 kalafiora
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
6 cm pora
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
  3 łyżki kaszki kuskus
sól, pieprz
Opcjonalnie:
śmietana
 
Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową. 
Gotować do miękkości warzyw.
10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora.
Na samym końcu wsypać kaszkę kuskus (nie gotować) i zostawić na kilka minut, aby napęczniała.
Doprawić do smaku.
Można zabielić śmietaną.

(*) Można użyć gotowej mrożonki.