czwartek, 14 stycznia 2016

Zupa brukselkowo-pomidorowa (z suszonymi pomidorami)



Uwielbiam brukselkę i przyznam, że z pomidorami łączy się rewelacyjnie!
Spróbujecie?

mięso na wywar
400g kapustki brukselki
3-4 ziemniaki (średnie)
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3-4 pomidory suszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
natka pietruszki
śmietana

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera, suszone pomidory) i oczyszczoną brukselkę.
Całość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
 Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.
(Zupę można zabielić śmietaną.)

Aby pozbyć się goryczki z brukselki - należy wymoczyć ją w mleku (najlepiej przez całą noc).