niedziela, 3 stycznia 2016

Żeberka pieczone z fasolą






 
 Bardzo proste i sycące danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni.
Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.
 
700g żeberek wieprzowych
300g fasoli
1 cebula
3 ząbki czosnku
100g koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
papryka w proszku
czarnuszka (*)
sól, pieprz

Fasolę namoczyć na noc w wodzie.
Umyte żeberka, listki laurowe oraz ziele angielskie włożyć do garnuszka, zalać wodą (tak, aby pokrywała mięso), posolić i obgotować (około 15-20 minut).
W rondelku wymieszać około 500 ml wody, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek z cebulą oraz przyprawy.
Całość zagotować.
Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), posypać fasolą i zalać sosem.
Piec (pod przykryciem) w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 70 minut),
(Fasola powinna być całkowicie pokryta sosem, w razie potrzeby dorobić sosu lub w trakcie pieczenia podlewać wodą.)

(*) Niektóre przyprawy dodane do fasoli pomagają w jej trawieniu i zmniejszają ryzyko wzdęć.
Są to nasiona kminku, kuminu, kolendry, anyżu czy kopru włoskiego.
Jeśli ktoś ich nie lubi, to warto dodać czarnuszki, która nie jest tak intensywna w smaku, a potrafi wyczarować przyjemne nutki.
Dodaje się także kawałki korzenia imbiru, komosę meksykańską, cząber górski i asafetydę.