poniedziałek, 11 stycznia 2016

Żeberka duszone z sosem z cebuli (bez mąki)


 http://digotuje.blogspot.com

Mięso jest miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości.
Sos ma idealną konsystencję i nie ma potrzeby zagęszczania go mąką.
Zblendowanie cebuli daje smakowity efekt.
Przepis jest bardzo prosty, ale takiego dania nie trzeba już urozmaicać. 
 
   1 kg żeberek wieprzowych
2-3 cebule
  2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego) (*)
1/2 szklanki białego wina
  2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
suszony tymianek

papryka w proszku
sól, pieprz


Żeberka (paski) porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu) i natrzeć papryką, tymiankiem oraz solą.
Całość wstawić do lodówki - na kilka godzin.
Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni i przełożyć do miski.
Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojone (w piórka) cebule i ponownie na patelnię wrzucić mięso.
Całość zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.
  Tuszyć pod przykryciem - do miękkości.
W międzyczasie podlewać winem (ja zrobiłam to 2 razy)
  Na koniec doprawić do smaku.
Żeberka wyjąć na talerz, a cebulę i powstały sos zmielić blenderem.
Całość ponownie połączyć.


(*) Bulion nie powinien pokrywać żeberek w całości. Jego ilość zależy od szerokości i głębokości naczynia. Ważne, aby dusiło się pod przykryciem.