wtorek, 5 stycznia 2016

Żeberka duszone w piwie karmelowym




 
Przepis autorski (mój).
Pyszne i aromatyczne żeberka z nutą karmelowego piwa.
Są bardzo proste w przygotowaniu i myślę, że ich smak każdemu z Was przypadłby do gustu.
Mięso wychodzi miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości.
 Jeśli lubicie - dodajcie odrobinę miodu (*).

(2-3 porcje)
600g żeberek wieprzowych
250 ml piwa karmelowego
1 cebula 
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do żeberek
Dodatkowo:
olej

Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu).
Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek.
Całość odstawić do lodówki (na minimum 1 godzinę).
(Można pominąć ten etap, ale wtedy mięso będzie mniej aromatyczne.)
Po tym czasie żeberka obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnuszka.
Na tym samym oleju - podsmażyć pokrojoną (w półplasterki) cebulę i również przełożyć (razem z tłuszczem) do garnka.
Całość zalać piwem karmelowym, dodać liście laurowe, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek.
Dusić (od przykryciem) do miękkości (około 1 godziny).
(U mnie nie było takiej potrzeby, ale podczas duszenia można dolać piwa lub wody.)
Pod koniec gotowania - wsypać majeranek i ewentualnie doprawić do smaku.

(*) Jeśli lubicie żeberka na słodko - po zalaniu piwem można dodać 1 łyżkę miodu.