środa, 20 stycznia 2016

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną








 
 Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już niejednokrotnie z niego korzystałam.
Babeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i cudownie pachną wanilią.
Czekolada idealnie łączy się z kwaskowatą żurawiną oraz słodkimi rodzynkami.
 
(7 sztuk)
50g masła
75g cukru
1 jajko
80 ml mleka
125g mąki 
 1 laska wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szczypta soli
Dodatkowo:
30g rodzynek 
30g suszonej żurawiny
Polewa:
50g czekolady
3-4 łyżki mleka
  
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli.
Na końcu wlać mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z rodzynkami i żurawiną.
 (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.)
 Formę do muffinek (*) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
 Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Po ostudzeniu polać roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą.
Udekorować wg uznania.
Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
 
Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl, ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie.