piątek, 8 stycznia 2016

Udziec z indyka pieczony z masłem



Mięso jest miękkie, soczyste i delikatne.
 Doskonale smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu, więc może stanowić element pysznego obiadu lub kanapki.
Przepis nie jest skomplikowany, ale czasami prostota jest najlepsza.

1,5-1,7 kg udźca z indyka
3 ząbki czosnku
20-30g masła
1/2 szklanki wody
majeranek
papryka ostra w proszku
sól, pieprz ziołowy

Z udźca usunąć kość.
Umyte oraz osuszone mięso dokładnie natrzeć przyprawami (papryką, majerankiem, solą i pieprzem) i naszpikować ząbkami czosnku (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie kawałki czosnku).
Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Po tym czasie udziec przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć wiórkami masła i podlać odrobiną wody.
Piec 40 minut w 200 stopniach i następnie około 1 h (do miękkości) w 180.
W trakcie pieczenia mięso polewać wytwarzanym się sosem.