poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy z nutą agrestu i kiwi wg Di





Przepis autorski (mój).
Tort, który zrobił furorę na urodzinach mojej mamy.
To była czysta improwizacja zakończona sukcesem.
W smaku - rewelacyjny!
Doskonałe połączenie składników i  zharmonizowany smak.

(Średnica 26 cm)
Biszkopt rzucany:
7 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
Krem:
800 ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej)
1 puszka brzoskwiń
Nasączenie:
1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki; można więcej w zależności od chłonności biszkoptu)
1 łyżka soku z cytryny
Boki:

60g wafelków w czekoladzie
Dodatkowo:
1 mały słoik dżemu agrestowego z kiwi (280g)
1 kiwi
dekoracja wg gustu

   Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przed 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno.
(Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.)

Odłożyć 1/3 kremu do wysmarowania boków i wierzchu.
Resztę wymieszać z odsączonymi i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
(3-4 polówki odłożyć do dekoracji.)
Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut).
W tortownicy ułożyć pierwszy spód biszkoptowy (nasączyć) i kolejno posmarować dżemem, warstwą kremu, położyć kolejny spód (nasączyć), dżem, krem, spód (nasączyć).
Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy.
Boki tortu obsypać pokruszonymi wafelkami (rozdrobniłam malakserem).
Wierzch udekorować plasterkami kiwi, brzoskwiniami i innymi ozdobami wedle uznania.