piątek, 29 stycznia 2016

Torcik jogurtowy z goframi i galaretką








 Przepis autorski (mój).
Szybkie, proste i niezwykle smaczne ciasto na zimno.
Szczerze powiedziawszy, to od początku do końca było moją czystą improwizacją, która okazała się "strzałem w dziesiątkę".
Zamiast zwykłego deseru - wyszedł mi przepyszny torcik.
Jest lekki, nie za słodki i z pewnością będę robiła go częściej.
Nie ma w nim nic skomplikowanego i daje wiele możliwości na różne kombinacje z połączeniem smaków.

(Forma 17 x 29 cm) (*)
1 opakowanie gofrów (6 sztuk)
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Masa jogurtowa:
350g jogurtu truskawkowego
200g gęstej, słodkiej śmietany (użyłam 22%)
2 łyżki cukru pudru (płaskie)
3 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Wierzch:
300 ml śmietanki 30-36%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix 

Rozpuszczoną galaretkę (wg przepisu z opakowania) przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta).
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Po tym czasie pokroić ją w kostkę. 
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem.
  Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Dno formy wysłać papierem do pieczenia/folią spożywczą i ułożyć warstwę gofrów (3 sztuki obok siebie).
Na gofrach umieścić krem i równomiernie powtykać kostki galaretki (trochę odłożyć do dekoracji).
Całość wstawić do lodówki (na kilkanaście minut) i po tym czasie przykryć resztą gofrów.
Schłodzić do całkowitego zastygnięcia masy.
  Kremówkę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno.
(Dodatkowo ubitą śmietankę zabarwiłam barwnikami spożywczymi.)
Gotowe ciasto w formie - przewrócić "do góry nogami", wyjąć i dookoła posmarować bitą śmietaną.
Udekorować wg uznania.

(*) Dostosujcie formę do wymiarów gofrów. Można je delikatnie poucinać.