czwartek, 7 stycznia 2016

Tatar z łososia wędzonego (z kaparami)



Prosta i szybka wersja smacznej przekąski z łososia.

100g wędzonego łososia (użyłam brzuszków)
1/2 średniej cebuli
15 kaparów w zalewie octowej
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy
sól

 
Łososia rozdrobnić (niezbyt drobno) malakserem lub za pomocą blendera.
(Można też pokroić nożem na kawałki wg własnego gustu.)
Dodać posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone kapary.
Całość wymieszać z oliwą, doprawić pieprzem cytrynowym i opcjonalnie odrobiną soli (sam łosoś jest słony).
(Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć zwykłego oraz dodać soku z cytryny).

Tatar na zdjęciu ułożyłam na chlebie i dookoła obsypałam posiekaną cebulą oraz natką pietruszki.