niedziela, 31 stycznia 2016

Szybkie ciasto marchewkowe







Przepis pochodzi z moich starych zapisków i nie raz już z niego skorzystałam.
 Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie.
Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą.

(Forma o wymiarach 12 x 21 cm) (*)
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej marchewki
1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (drobno)

 Jajka i cukier zmiksować z olejem.
Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, a na końcu marchew i drobno posikane orzechy.
(Orzechy zmieliłam w malakserze.)
Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
(Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.)

(*) Możecie użyć większej formy, ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Moje wyszło dość wysokie.