poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sernik mocno kokosowy (pieczony)









 
Przepis autorski (mój).
 Że jest przepyszny - to mało powiedziane!!
 Po prostu smakuje obłędnie!
Jest niezwykle delikatny oraz kremowy.  
Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę.
Dzięki dodatkowi oleju - długo pozostaje świeży.

(Tortownica o średnicy 22-23 cm)
Spód:
1 jajko
100g mąki pszennej
  40g masła/margaryny
40g cukru pudru
30g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500g mielonego twarogu 
1 jajko
2 żółtka
150g cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50g wiórek kokosowych
200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata; w ostateczności może być zwykłe)
1/2 szklanki oleju
Wierzch bezowy:
2 białka
1 szczypta soli
60g cukru
60g wiórek kokosowych
3/4 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach.
 W międzyczasie przygotować masę serową.
Wszystkie składniki masy (oprócz mleczka i oleju) dokładnie połączyć.
  Następnie powoli wlać mleczko i na końcu olej.
Całość ponownie wymieszać i przelać na podpieczony spód.
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia białka (trzymane w lodówce) ubić na sztywno (z dodatkiem soli i cukru).
(Cukier wsypać w połowie ubijania.)
Dodać wiórki i mąkę.
Wszystko razem dokładnie (i delikatnie) wymieszać i przełożyć (równomiernie)  na gorący sernik.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika - na 20 minut.
Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
(Przed podaniem wierzch oprószyłam cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.)