piątek, 22 stycznia 2016

Serniczki czekoladowe






Przepis autorski (mój).
Serniczki posiadają zwartą konsystencję, są wilgotne i... mocno czekoladowe.
 Smakują rewelacyjnie i nie wymagają wielkiego nakładu pracy.

Spód:
100g kruchych ciasteczek
50g masła/margaryny
Masa serowa:
250g sera białego
2 jajka
30g masła
40g cukru
200 ml gęstej śmietany
4 łyżki kakao (płaskie)
2 łyżki stopionej czekolady
 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa:
50g czekolady
2-4 łyżki mleka

Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.
 Przygotować masę serową.
Twaróg (można użyć mielonego lub rozdrobnić blenderem) zmiksować z resztą składników.
 (Celowo dokładnie go nie rozdrabniałam, aby były drobne gródki.)
Foremki (*) wyłożyć spodem ciasteczkowym oraz wypełnić masą serową.
Piec około 25-30 minut w 160 stopniach.
Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  
Po ostudzeniu polać roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą.
Udekorować wg uznania.

(*) Mi wyszły 4 silikonowe foremki - widoczne na zdjęciu. Serduszko ma wymiary około 10,5 x 10,5 cm.