piątek, 29 stycznia 2016

Schab pieczony w mleku


 
Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny.
Delikatne mięso idealnie komponuje się kremowym, mlecznym sosem.
Schab może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.
 
1/2 kg schabu bez kości (można robić z większej porcji, nawet do 1,5 kg) + przyprawy (czosnek w proszku, papryka, majeranek, sól, pieprz)
1/2 litra mleka
1 listek laurowy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
mąka pszenna/skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu

Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - na minimum kilka godzin.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego odrobioną oleju.
(Uprzednio można go obsmażyć, ale jest to czynność opcjonalna.)
Mleko zagotować z listkiem laurowym, gałką muszkatołową i przelać na schab.
 (Mięso nie musi być całe pokryte mlekiem.)
Piec około 1 godziny (w zależności od wielkości mięsa) w 180 stopniach.
Co jakiś czas polać po wierzchu mlekiem (tym, w którym się piecze schab).
Upieczony schab wyjąć z naczynia a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.
(W razie potrzeby doprawić.)
Schab podawałam z ryżem.