sobota, 16 stycznia 2016

Sałatka z brokułem i dressingiem jogurtowo-ziołowym



Jedna z najprostszych i moich ulubionych sałatek z brokułem.

500g ugotowanego brokuła (najlepiej na parze)
4 jajka ugotowane na twardo
8 pomidorków cherry (lub 2 średnie pomidory)
dressing (zrobić samemu lub kupić gotowy; opis niżej)
sól, pieprz

 Brokuła rozdrobnić na różyczki.
Jajka pokroić na szóstki bądź ósemki (ja kroiłam na szóstki), a pomidorki na połowę (zwykłe na szóstki).
Składniki delikatnie połączyć i doprawić solą z pieprzem (opcjonalnie).
Całość polać dressingiem i ponownie delikatnie wymieszać (jego ilość zależy od nas, ja np. wolę sałatkę bardziej "mokrą").

Sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem:

1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku (albo łyżeczka suszonego)
koperek (może być suszony)
pietruszka (może być suszona)

Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (lub suszonym) i ziołami.