czwartek, 7 stycznia 2016

Roladki waflowe z czekoladą i pistacjami wg Di


 
Przepis autorski (mój).
Proporcje należy dostosować do własnych potrzeb. Pistacje można zastąpić innym orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Niżej podam opis roladek ze zdjęcia.
 
(10-12 sztuk)
2 wafle tortowe
150g kremu czekoladowego (użyłam z orzechami)
50g czekolady (użyłam gorzkiej)
20g pistacji (użyłam solonych)
 
Wafle delikatnie zwilżyć, aby trochę zmiękły (nie rozmokły).
(Najlepiej każdy wafel położyć na mokrej szmatce i przykryć jej drugą częścią.)
Następnie wafle posmarować kremem czekoladowym i podzielić na 5-6 pasków.
Każdy z nich zwinąć.
Całość odstawić do momentu - aż wafle stwardnieją.
(Można podsuszyć w piekarniku. Osobiście zostawiłam je na całą noc.)
Po tym czasie każda roladkę maczać w rozpuszczonej czekoladzie i kolejno w drobno posiekanych/zmielonych pistacjach.