poniedziałek, 4 stycznia 2016

Pizza z chleba


 Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa.
Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe.


 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
 
(1 mała pizza; około 17 cm średnicy)
60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności)
mleko do namoczenia pieczywa
1 jajko (małe)
sól, pieprz
Dodatki:
2-3 łyżki sosu pomidorowego
15g żółtego sera
30g szynki
suszone pomidory
szczypiorek
prażona cebulka
Dodatkowo:
ulubiony sos

Pieczywo rozmoczyć w mleku, odcisnąć i wyrobić z jajkiem.
Doprawić do smaku.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.
Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami.