wtorek, 12 stycznia 2016

Pieczarki w śmietanie (na ciepło)

 
Tak przyrządzone pieczarki mogą doskonale sprawdzić się jako sos do mięsa, dodatek obiadowy lub samoistna przekąska.
Idealnie pasują do makaronu czy świeżego pieczywa.
 
 200g pieczarek
1 cebula
200 ml śmietanki
1 łyżeczka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła
posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
 
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle.
Dodać pieczarki (pokrojone w kostkę lub plasterki), lekko osolić i oprószyć pieprzem.
Całość smażyć do miękkości i odparowania wody.
Śmietankę rozmieszać z mąką/skrobią (można nie używać) i przelać na patelnię.
Dusić do zagotowania się śmietany.
Doprawić do smaku i posypać zieleniną.
Podawać na gorąco.