wtorek, 19 stycznia 2016

Pasztet z cukinii



 
Jest to przepis bazowy. 
Do pasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami.

800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki)
1 cebula (około 100g)
2 marchewki (około 100g)
20g żółtego sera
3 jajka
1,5-2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
 
Umytą cukinię (ze skórką) zetrzeć na grubych oczkach tarki (starszą obrać i pozbawić gniazd nasiennych).
Odstawić na około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć).
Cukinię połączyć ze startą (na grubych oczkach) marchewką, posiekaną cebulą, czosnkiem i zieleniną.
Dodać starty ser, jajka, bułkę tartą, olej i przyprawy.
Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy (u mnie około 8,5 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać powierzchnię.
Piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu a najlepiej po kilku godzinach odstania pasztetu w lodówce.