poniedziałek, 11 stycznia 2016

Parówki w cieście serowo-sezamowym



 
 Przepis autorski (mój).
Szybka i smaczna propozycja na wykorzystanie parówek.
W moim domu - tak przygotowane - znikają w ekspresowym tempie! 
Ciasto możecie doprawić wg własnego gustu.
 
6-7 parówek
Ciasto:
1 jajko
1 łyżka śmietany
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki sezamu
1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Dodatkowo:
mąka
olej do głębokiego smażenia
 
W misce dokładnie rozmieszać wszystkie składniki ciasta i całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie w głębokiej patelni (lub garnuszku) rozgrzać olej.
Parówki dokładnie obtaczać w gęstym cieście, a następnie w mące.
(Obtaczanie parówek w mące po zanurzeniu w cieście sprawi, iż będzie ono bardziej chrupiące.)
Smażyć w głębokim oleju (z obu stron) na złoty kolor.
Osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.