niedziela, 31 stycznia 2016

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym



 Przepis autorski (mój).
 Surimi, czyli paluszki sporządzone na bazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka.
Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek.
Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu.
Ciasto możecie doprawić według własnego smaku.
Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko...

400-500g paluszków surimi
mąka
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1 jajko
1 łyżka śmietany
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki sezamu
1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie zdjąć folię z paluszków.
W głębokiej patelni rozgrzać olej.
Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście a następnie w mące.
Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.