sobota, 23 stycznia 2016

"Orzeszki" z ciecierzycy






"Orzeszki" z ciecierzycy - to doskonała przekąska i fajna alternatywa dla chipsów oraz zwykłych orzeszków (choć w smaku istnieje różnica).
Idealnie sprawdzają się w przypadku osób, które lubią coś podjadać w czasie oglądania tv.
Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i sycące.
Ciecierzyca zawiera sporo witamin i mikroelementów oraz błonnik i żelazo.
W internecie można znaleźć różne sposoby na przygotowanie "orzeszków". 
Niektórzy przed pieczeniem - cieciorkę gotują. Ja od razu wrzucam do piekarnika.
Taki sposób praktykuję od dłuższego czasu. Może kiedyś spróbuję ją ugotować lub użyć tej z puszki.

200g ciecierzycy (polecam od Skworcu)
3 łyżki oliwy
Przyprawy: (*)
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu)

 Cieciorkę moczyć przez minimum 18 h.
(Zalać zimną wodą. Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
W miseczce rozmieszać olej z przyprawami.
 Ciecierzycę wymieszać w przygotowanej mieszance.
Piec 20-30 minut w 190 stopniach (co jakiś czas przemieszać)

 (*) Możecie użyć ulubionych przypraw.