sobota, 2 stycznia 2016

Naleśniki na piwie (z twarożkiem)



Są delikatne, puszyste (piwo działa jak drożdże) i świetnie nadają się do farszów w wersji wytrawnej.
Smak piwa jest lekko wyczuwalny.
Placki warto smażyć jak najcieniej, a ciasto można doprawiać wg własnego gustu.
Poniżej przedstawiłam własną, przykładową wersję.

Placki:
1 szklanka piwa
1 szklanka mleka
1 i 3/4-2 szklanki mąki
1 jajko
3/4-1 łyżeczka soli
pieprz ziołowy
czosnek granulowany (do smaku)
kurkuma (dla koloru)
2 łyżki oliwy
Nadzienie:
200g twarożku ze szczypiorkiem
Dodatkowo (opcjonalnie):
masło do obsmażenia

 
Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajka, dodać piwo, mleko, przyprawy i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć w dowolny sposób (u mnie pozwijane w ruloniki) i obsmażyć na maśle (opcjonalnie).