niedziela, 24 stycznia 2016

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką






Naleśniki z serem, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, różnymi kremami... - były.
To może galaretka?
W moim domu taka wersja stała się wielkim hitem.
W sumie cieszy mnie ten fakt, bo są przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami.
Przyrządziłam naleśniki francuskie (cieniutkie i delikatne w smaku), ale Wy możecie usmażyć Wasze ulubione.
Smak galaretki również zależy od gustu.
Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem - czy bita śmietana.
Wszystko według fantazji.

   Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

  Placki naleśnikowe:
1/2 litra mleka
250g mąki pszennej
3-4 duże jajka
25g masła
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej)
 200 serka śmietankowego
Polewa:
50g czekolady
2-3 łyżki mleka

Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta).
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Przygotować ciasto na placki naleśnikowe.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder.
Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.
Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki.
Stężałą galaretkę pociąć na paski (około 2 cm lub wg gustu).
Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka.
Każdy naleśnik posmarować warstwą serka, ułożyć pasek galaretki (z brzegu) i całość zwinąć w rulon.
 Polać płynną czekoladą.