poniedziałek, 4 stycznia 2016

Naleśniki francuskie Crêpes z lemon curd, bananami i polewą czekoladową


 
 Klasyczne, francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku.
Poniżej przedstawiam przykładową propozycję z kremem cytrynowym, bananami i polewą czekoladową.
Pycha!
 
Naleśniki:
1/2 litra mleka
250g mąki pszennej
3-4 duże jajka
25g masła
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli
Dodatkowo:
lemon curd 
 2 banany (wg uznania)
polewa czekoladowa


 Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder.
Cały czas mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.
Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć cienkie placki.
Każdy naleśnik posmarować kremem cytrynowym, położyć plasterki banana i złożyć na cztery części.
Polać płynną czekoladą.