poniedziałek, 4 stycznia 2016

Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko


Klasyczne, francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku.
Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale tu i tu znajdziecie wersję urozmaiconą.
 
1/2 litra mleka
250g mąki pszennej
3-4 duże jajka
25g masła
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli


Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder.
Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.
Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki.
Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć.
Mogą być przechowywane w lodówce do 2 dni lub zamrożone przez kilka tygodni.