środa, 13 stycznia 2016

Lodowiec




To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych.
 Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy.
Do dziś jest ono w moim domu baaardzo popularne i cała rodzina je uwielbia!
Przepis pochodzi z moich własnych, dawnych notatek.

(Tortownica około 21 cm)
Masa:
200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną)
4 żółtka
3/4 szklanki cukru (nie co mniej)
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
150g okrągłych biszkoptów
1 galaretka
owoce


Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody.
Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem).
Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować.
Ostudzić.
Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem.
Krem podzielić na 2 części.
Do jednej z nich dodać kakao.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce.
Całość zalać resztą galaretki.
Schłodzić w lodówce.