czwartek, 7 stycznia 2016

Kurczak z makaronem orkiszowym w sosie serowo-chrzanowym





Przepis autorski (mój).
Tym razem pożywna i smaczna propozycja na szybki obiad.
Kurczak w sosie serowo-chrzanowym świetnie pasuje do makaronu orkiszowego.
Możecie go zastąpić innym, ale ja wybrałam ten zdrowszy (od tradycyjnego).

(3-4 porcje)
120g makaronu orkiszowego (wg gustu; użyłam świderków Makarony Polskie)
2 piersi z kurczaka (średnie)
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Sos:
200 ml mleka (może być śmietanka)
100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku)
25g żółtego sera (tartego)
1 łyżka chrzanu ze słoiczka (wg smaku; użyłam luksusowego Społem Kielce)
Dodatkowo:
1-2 łyżki masła do smażenia
 
 Makaron ugotować według przepisu z opakowania.
W międzyczasie piersi z kurczaka (umyte i osuszone) pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami.
Mięso podsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym maśle.
Dodać mleko i oba sery.
Całość powoli mieszać, aby sery dokładnie się rozpuściły - tworząc jednolity sos.
Sos doprawić chrzanem.
Odcedzony makaron wymieszać z zawartością patelni.
(Mieszać do momentu - aż sos idealnie połączy się z makaronem.)
Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Można doprawić do smaku. U mnie nie było takiej potrzeby.)
(Danie najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Później sos wsiąknie w makaron, ale można go podgrzać - dolewając odrobinę mleka/śmietanki.)