wtorek, 5 stycznia 2016

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami





 
Zainspirowałam się przepisem z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko".
Jednakże kulki zrobiłam "po swojemu" - modyfikując proporcje i składniki.
Tak szczerze - to nie pamiętam ich z dziecinnych lat.
Są tak pyszne, że ciężko zakończyć na jednej, dwóch...
Możecie mieszać bakalie wg swojego gustu.

(około 24 sztuk)
200g płatków owsianych błyskawicznych
50g masła
2-3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 jajka (małe)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka pestek słonecznika
1-2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki suszonej żurawiny
5-6 łyżek wiórek kokosowych

Masło roztopić na patelni.
Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.
Całość połączyć z posiekanymi orzechami i resztą składników.
(Jeśli masa będzie "za sucha" - należy dolać odrobinę mleka, jeśli "za mokra" - dosypać wiórek.)
 Z masy uformować kuleczki (o wielkości orzecha włoskiego) i poukładać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach.